matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
Yahiko :
suma cosinusów kątów ostrych w pewnym trójkącie prostokątnym wynosi 1,4. Oblicz iloczyn cosinusów tych kątów.
2 lut 15:54
Bogdan:
sin(90 − α) = cosα i cos(90 − α) = sinα
7
7
cosα + cos(90 − α) =
⇒ cosα + sinα =
5
5
7
49
(cosα + sinα =
)
2
=
itd.
5
25
2 lut 16:11
pigor:
..., lub, niech α,β −miary kątów ostrych Δ prostokątnego, a w nim: sinβ=
b
c
=cosα i sinα=
a
c
=cosβ, to dana suma cosinusów :
cosα+cosβ=1,4
⇒ cosα+sinα=1,4 /
2
⇔ cos
2
α+sin
2
α+2sinαcosα=1,4
2
⇒ ⇒ 1+2cosβcosα=1,96 ⇔ 2cosα*cosβ=0,96 ⇔
cosα*cosβ=0,48
.. ...
2 lut 17:32