logarytm
Marta: Niech x=loga2√2, gdzie a=0,4(9). Wówczas:
x∡nalezy do
A <−5/2;−3/2)
B <−3/2;1/2)
C <−1/2;1/2)
D <1/2;3/2>
2 lut 15:48
Bogdan:
Najpierw wyznacz wartość a w postaci potęgi 2k
2 lut 15:55
Bogdan:
| | 3 | | 1 | | 1 | |
i chyba B = <− |
| , − |
| ), zgubiłaś znak minus przed |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2 lut 15:57
Marta: faktycznie, powinien być minus, ale nadal nie wiem jak się wyznacza ten przedział, nie ma
takiego ulamka zwykłego, chyba, że potraktujemy to jak 12 ale wtedy wychodzi −32
2 lut 16:30
Marta: Mógłby ktoś wytłumaczyć jak wyznaczyć ten przedział?
2 lut 16:51
Eta:
| | 1 | |
2*√2= 23/2 i 0,4(9)= |
| = 2−1 |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 1 | |
log2−1(23/2)= − |
| ∊ < − |
| , − |
| ) bo jest końcem z lewej strony tego |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
przedziału
odp: B)
2 lut 17:04
Bogdan:
a = 0,4(9) = 0,5 = 2−1
loga 23/2 = x ⇒ ax = 23/2
2 lut 17:06
Marta: dzięki
2 lut 17:06