Za pomocą macierzy odwrotnej rozwiązać równania macierzowe:
Lukasz: Za pomocą macierzy odwrotnej rozwiązać równania macierzowe:
| 2 −1|
| 3 4| = A
|7 −1|
| 2 3| = B
| 2 −1| |7 −1|
| 3 4| X = | 2 3| / *A
−1
−c a
A
−1= | 4/11 1/11|
| −3/11 2/11|
X=B*A
−1
X= | 31/11 5/11|
| −1/11 8/11|
Wychodzą mi straszne głupoty. Jestem na zaocznych i nie przerabialiśmy tego na ćwiczeniach.
Szukam jakichś wzorów w internecie ale nie chce mi wyjść wynik podany w książce.
Więc albo ja robię coś źle albo w pdr. jest błędna odpowiedź.
X= | 30/10 −1/11|
| −17/11 9/11|
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
2 lut 15:37
Eve: X=A
−1*B

mnożenie macierzy nie jest przemienne
2 lut 15:46
Lukasz: Dobra, wszystko jasne. Nie domyśliłem się, że trzeba zamienić B z A.
BTW, wynik w pdr i tak jest zły. 30/11 a nie jak w pdr 30/10. Dzięki wielkie! POZDRAWIAM
2 lut 15:51
2 lut 15:56