calki
lena: mam do policzenia całki:
∫ex cosx dx
∫xe(−x2)+1
2 lut 15:31
J:
a) dwukrotnie przez części .... u = ex v' = cosx
u' = ex v = sinx
drugi raz : u = ex v' = sinx
u' = ex v = −cosx
2 lut 15:37
J:
b) podstawienie: −x2 + 1 = t , −2xdx = dt
2 lut 15:38
lena: a była by mozliwosc szczegolowo rozpisac przyklad "a" zebym lepiej zrozumiała
2 lut 15:44
J:
∫e
xcosxdx = e
xsinx − ∫e
xsinx = e
xsinx + e
xcosx − ∫e
xcosxdx ⇔
| | 1 | |
2∫excosx = exsinx + excosx ⇔ ∫excosx = |
| (exsinx + excosx) + C |
| | 2 | |
2 lut 15:48
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
b) = − |
| ∫etdt = − |
| et + C = − |
| e−x2+1 + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2 lut 15:49