ciagi
dominika: Wyznacz trzeci, czwarty i piąty wyraz ciągu określonego wzorem rekurencyjnym:
a1=5, an+1 = √an
2 lut 15:24
dominika: ☺
2 lut 15:32
J:
a
3 = 5
1/4 , a
4 = 5
1/8 , a
5 = 5
1/16
2 lut 15:33
Eve:
a3=a2+1=√a2=√a1+1=√√a1=√√5
dalej tak samo
2 lut 15:34
Dziadek Mróz:
a1 = 5
an + 1 = √an
a3 = √a2 = √√a1 = √√5 = 4√5
a4 = √a3 = √4√5 = 6√5
a5 = √a4 = √6√5 = 8√5
2 lut 15:34
Dziadek Mróz:
Przepraszam w a5 = .. = 16√5
2 lut 15:35
dominika: Dziekuje,czyli dobrze zrobilam!
2 lut 15:37
Dziadek Mróz:
Bo:
a√x = x1/a
a√b√x = a√x1/b = (x1/b)1/a = x1/ab = ab√x
2 lut 15:37