Liniowa niezależność
nnnnnnn: Czy liniową niezależność wektorów mogę liczyć tak? I później jeżeli jest oznaczony są liniowo
zależne, jeżeli nieoznaczony to nie? Pomóżcie, jutro sesja
http://oi59.tinypic.com/t8nu6c.jpg
2 lut 15:04
Eve: tak, wektory liniowo niezależne to takie, że ax1+bx2+cx3=0⇔a=b=c=0
2 lut 15:22
nnnnnnn: Czyli taki sposób jest poprawny, jeżeli chce liczyć z definicji? W tym przypadku wyszedł układ
nieoznaczony, czyli liniowo niezależne
2 lut 15:26
Eve: jesli wektory sa liniowo zalezne, to układ jest oznaczony, jesli liniowo niezależne, to ich
kombinacje jest wektor zerowy, co oznacza, ż u kład ma nieskończenie wiele rozwiązań
2 lut 15:28
Eve: tak
2 lut 15:28
nnnnnnn: dzięki wielkie
2 lut 16:25