| 16n2 + 4n + 3 − 16 n2 | ||
an = √ 16 n2 + 4 n + 3 − 4 n = | = | |
| √16n2 + 4n + 3 + 4n |
| 4 n − 3 | ||
= | = ( dzielimy licznik i mianownik przez 4 ) | |
| √ 16 n2 + 4n + 3 + 4 n |
| 4 − 3n | ||
= | ||
| √16 + 4n + 3n2 + 4 |
| 4 − 0 | 4 | |||
lim an = | = | = 0,5 | ||
| √ 16 + 0 + 0 + 4 | 4 + 4 |
| a2 − b2 | ||
a − b = | ||
| a + b |
| 16n2 + 4n + 3 − 16 n2 | ||
an = √ 16 n2 + 4 n + 3 − 4 n = | = | |
| √16n2 + 4n + 3 + 4n |
| 4 n − 3 | ||
= | = ( dzielimy licznik i mianownik przez 4 ) | |
| √ 16 n2 + 4n + 3 + 4 n |
| 4 − 3n | ||
= | ||
| √16 + 4n + 3n2 + 4 |
| 4 − 0 | 4 | |||
lim an = | = | = 0,5 | ||
| √ 16 + 0 + 0 + 4 | 4 + 4 |
| a2 − b2 | ||
a − b = | ||
| a + b |