ciągi
IPiterek: Suma 3n początkowych wyrazów rosnącego c. geometrycznego jest równa 7, a suma 2n pocz. wyr.
wynosi 3. oblicz sumę n początkowych wyrazów tego ciągu
2 lut 15:00
wmboczek: S+Sqn+Sq2n=7
S+Sqn=3
...
qn=√4/S
...
S=1
2 lut 15:25
pigor: ..., z warunków zadania dany jest ciąg
{a
n):− geom. rosnący i a,q − wyraz pierwszy, iloraz i (*)
S n=a
qn−1q−1 = ?
S
3n=7 i S
2n=3 ⇔ (**) a
q3n−1q−1 =7 i a
q2n−1q−1 =3 /:stronami ⇒
| | (qn−1)(q2n+q+1) | | 7 | | q2n+q+1 | | 7 | |
⇒ |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ |
| | (qn−1)(qn+1) | | 3 | | qn+1 | | 3 | |
⇒ 3q
2n+3q
n+3= 7q
n+7 ⇔
3q2n−4qn−4=0 i Δ=64 ⇒
⇒ tylko
qn=2 spełnia warunki zadania, stąd i z (**) a
23−1q−1 =7 ⇔
⇔
aq−1=1 ⇔
a= q−1 i z (*)
Sn= q
n−1=2−1=
1 − szukana
suma. ...
2 lut 16:08