wyznacz trojmian kwadratowy narysuj wykres przez pkt (0
Wojtek:
23 lis 19:05
Wojtek : wyznacz trójmian kwadratowy wiedząc że jego wykres przechodzi przez punkty(0;1)i(1;−2)oraz że
dla x=1 osiąga najmniejszą wartość narysuj wykres tej funkcji
23 lis 19:10
Eta:
Nie dopisałeś jaką wartość osiąga dla x = 1 ..


?
23 lis 19:14
Wojtek : kto pomoże
23 lis 19:14
Wojtek : pisze najmniejszą
23 lis 19:17
Wojtek : pisze najmniejszą
23 lis 19:17
Eta:
Ok

nie zauważyłam,że podany jest ( 1 ,−2)
czyli najmniejsza wartość dla x = 1 jest y = −2
to ramiona paraboli skierowane do góry więc a >0
piszemy postać kanoniczną:
W( 1, −2) tO;
f(x) = a ( x −1)
2 −2 i podstawiając współrzedne punktu ( 0,1)
otrzymamy:
1 = a( 0 −1)
2 −2 => a −2 = 1 => a= 3
więc: f( x) = 3( x −1)
2 −2 W(1, −2)
punkt przecięcia paraboli z osią OY ; ( 0,1)
symetryczny do niego względem prostej : x = 1 jest:( 2,1)
Narysuj teraz tę parabolę
23 lis 19:27
Wojtek : sorry że cie męcze a mogłabyś jeszcze mi to narysować bo jakos nie kumam tego jeszcze musze
okreslic dziedzine zbiór wartosci miejsca zerowe przedziały monotoniczność przedziały w
których funkcja przyjmuje wartość dodatnią poprostu coś nieradze sobie z tym
23 lis 19:49