oblicz pochodną
xxx: prosze o pomoc

g(x)=arcsinx*4
tgx
2 lut 14:38
J:
pochodna iloczynu funkcji..
2 lut 14:39
xxx: czyli g'(x)=(arcsinx)'*(4tgx)+arcsinx*(4tgx)'
2 lut 14:43
J:
dokładnie tak...
2 lut 14:45
xxx: tylko ze potem nie wiem jak mam zapisac
(4tgx)'
2 lut 14:47
xxx: zle wczesniej zapisałam wybacz, bo tam jest g(x)=arcsinx*4tgx
2 lut 14:49
J:
4tgx .. funkcja złozona .. zewnetrzna: y = ax wewnętrzna g = tgx
2 lut 14:53
xxx: g'(x)=U{4}√1−x2
2 lut 16:04
J:
to ma być wynik ...?
2 lut 16:06
xxx: g'(x)=4/cos
2x*lnarcsinx+4tgx*1/
√1−x2*arcsinx*4
tgx
2 lut 16:08
J:
ile wynosi pochodna z arcsinx ..?
2 lut 16:10
xxx: 1/√1−x2
2 lut 16:12
J:
a pochodna 4tgx ..?
2 lut 16:13
xxx: 41/cos2x
2 lut 16:14
J:
| | 1 | |
nie ... (4tgx)' = 4tgx*ln4* |
| |
| | cos2x | |
2 lut 16:16
xxx: ahaa ja sie poddaje
2 lut 16:17
xxx: czyli to bedzie 1/√1−x2*4tgx*ln4*1/cos2x ?
2 lut 16:21
J:
| | 1 | | 4tgx*ln4 | |
= |
| *4tgx + arcsinx* |
| |
| | √1−x2 | | cos2x | |
2 lut 16:35
xxx: dziekuje za pomoc
2 lut 16:39