Rozwiąż nierówność z dwiema wartościami bezwzględnymi
Vens: Moglibyście podpowiedzieć mi co robię źle?
|x+3| − |x−1| >1
x+3= 0
x= −3
x−1= 0
x= 1
Pierwszy przedział x ∊(−∞;−3)
−(x+3) + x−1 > 1
−x−3 + x−1 > 1
−4>1, czyli że tu nie ma żadnego rozwiązania, tak?
Drugi przedział x ∊ <−3;1)
x+3 + x − 1 > 1
2x + 2 >1
2x > −1 /:2
x > −12
x ∊(−12;1)
Trzeci przedział x∊ <1; ∞)
x+3 − x +1> 1
4>1, brak rozwiązania?
Odp x ∊(−12;1)
W odpowiedziach w książce mam, że rozwiązaniem jest x ∊(−12;∞), co robię źle?
2 lut 14:13
ICSP: 4 > 1 − prawda dla dowolnego x z wyżej podanego przedziału
2 lut 14:14
Vens: Aha no tak... Dzięki śliczne za szybką odpowiedź
2 lut 14:16