Jak rozwiązać tą całkę?
Misial: ∫cos3 x/2 + sinx (w mianowniku jest 2+sinx)
2 lut 13:50
ICSP: Podstawienie t = sinx
2 lut 13:51
J:
| | cosx(1−sin2x) | |
= ∫ |
| dx .. i podstawienie: t = sinx dt = cosxdx .. |
| | 2 + sinx | |
2 lut 13:53
Misial: Ale po podstawieniu wychodzi później ∫cox2 x/2+t, zamieniłem cos2 x na 1−sin2 x a następnie
tego sinusa na t2 no i mam ∫1−t2/2+t rozdzieliłem to na 2 całki ale dalej nie mogę tego
ruszyć.
2 lut 13:56
J:
| | 1 | | t2 | | t2−4 | | 1 | |
= ∫ |
| dt − ∫ |
| dt ... ostatnia całka = ∫ |
| + 4∫ |
| dt |
| | t+2 | | t+2 | | t+2 | | t+2 | |
2 lut 14:01
Misial: Czy chodzi o to żeby dodać i odjąć 4 do t
2 a następnie skorzystać ze wzoru skróconego
| | 1 | | −t2−4+4 | | 1 | |
mnożenia? Bo jeżeli tak to mi wychodzi =∫ |
| + ∫ |
| = ∫ |
| + |
| | t+2 | | t+2 | | t+2 | |
| | 4−t2 | | 1 | | 1 | | 4−t2 | |
∫ |
| −4∫ |
| = −3∫ |
| + ∫ |
| robię coś nie tak? |
| | t+2 | | t+2 | | 2+t | | 2+t | |
2 lut 14:30
J:
| | t2−4 | | (t+2)(t−2) | |
∫ |
| dt = ∫ |
| dt = ∫(t−2)dt |
| | t+2 | | t+2 | |
2 lut 14:34
Misial: Nie chodzi o to, wiem jak rozwiązać tę 2. całkę, pytam tylko dlaczego tobie wyszły 4 całki
| | 1 | |
∫ |
| a mi −3  |
| | t+2 | |
2 lut 14:36
J:
t2 = t2 − 4 + 4
2 lut 14:38
J:
| | 1 | |
już widzę o co Ci chodzi .. ja też dostaję: −3∫ |
| dt
|
| | t+2 | |
( 14:01 podałem tylko ostatnią całkę)
2 lut 14:42
Misial: Ok, to już mi się wszystko zgadza, dzięki
2 lut 14:52