liczby wymierne i niewymierne
KAsia: Wyznacz poprawną odpowiedź: Jeśli a jest liczbą wymierną , a liczba b jest liczbą nie wymierną
to:
a) a−b jest liczbą niewymierną
b) ab jest liczbą niewymierną
c) a2+b2 może być liczbą wymierną
d) ab jest liczbą niewymierną
23 lis 18:44
bb: niech a=4, a b=√2 to
a) a−b= 4−√2 − liczba niewymierna (podpunkt a poprawny)
b) ab=4*√2 − liczba niewymierna (podpunkt b poprawny)
c) a2+b2=42+(√2)2=16+2=18 (podpunkt c też poprawny bo wyszła liczba wymierna)
d) w punkcie b udowodnione jest że to liczna niewymierna, ale chyba tu miała być napisane ab
jest liczbą wymierną i wtedy ten podpunkt byłby nieprawdziwy
23 lis 23:33