całka
nnn: | | 2 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = A∫ |
| + B |
| mnożymy = (*) |
| | x2−9 | | x−3 | | x+3 | |
Δ>0
x1=−3
x2=3
wynik to 1/3 ln (...) −1/3ln(...)? tej 2 nie bierzemy pood uwagę nie nie mnożymy przez 1/3?
2 lut 12:24
J:
co znaczy nie bierzemy pod uwagę...?
2 lut 12:26
qwerty: @J nie bierzemy pod uwagę czyli− przydaję się do wyliczenia A i B a potem nie mnożymy wyniku
np. A=1/3 *2?
2 lut 12:29
J:
przecież stałą wyciągasz przed całkę , czyli wynik całki mnozysz przez tą stałą...
2 lut 12:32
smh: A tutaj wynik będzie 1/3ln|x−3|−1/3|x+3|+C?
2 lut 13:36
J:
jeśli dobrze rozłożyłeś na ułamki, to tak..
2 lut 13:39
smh: Na ułamki powinno być dobrze z tego co tu widzę, ale co z tą dwójką w liczniku hm
2 lut 13:45
J:
skoro rozłożyłeś na ułamki proste, to tej dwójki już nie ma...
2 lut 13:49
ICSP: Dwójka to stała. Można ją wyrzucić przed całke
2 lut 13:49
smh: Wszystko jasne
2 lut 13:49