Granica
Mati: Obl. granicę
symbol nie oznaczony u góry wychodzi 0, ale na dole nie jestem pewien
| | π | | π | |
czy to powinno tak wyglądać? cos 3x=cos (3* |
| )=cos |
| =0   |
| | 6 | | 2 | |
2 lut 11:56
Eve: no to de L'Hospital sie kłania
2 lut 12:07
Mati: ok policzyłem pochodną:
| −2cosx cos3x+ 3sin3x − 6sinx cos3x | |
| |
| (cos3x)2 | |
| | π | |
jak podstawiłem |
| to w końcowym wyniku wyszło 3 − dobrze ? |
| | 6 | |
Bardzo proszę o sprawdzenie
2 lut 12:28
Mati: Mam jeszcze taką granicę:
lim = x
2 e
−3x
x→
∞
Chyba też de L'Hospital trzeba wyliczyć
ale
mam symbol [−
∞]
| | e−3x | | −∞ | |
a jak |
| to mam |
| bo liczba/+−∞ = 0 |
| | | | 0 | |
da się to policzyć, czy trzeba to jakoś inaczej podejść ?
2 lut 12:53
razor: | | x2 | | ∞ | |
zapisz to jako |
| i masz [ |
| ] |
| | e3x | | ∞ | |
2 lut 13:18
Mati: no dobra, a np. taki jak ?
(1−e2x) ctgx z lim x→0+
2 lut 13:23
2 lut 13:25
Mati: coś takiego :
| ctgx | | 0 | |
| czy wtedy będzie |
|  ? |
| | 0 | |
2 lut 13:26
J:
| | −2e2x | | −2 | |
= lim |
| = [ |
| ] = − 2 |
| | 1+tg2x | | 1 | |
2 lut 13:30