matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij, że..
dowód:
W trójkącie prostokątnym ABC z wierzchołka kąta prostego poprowadzono wysokość CD. Udowodnij, że:
|DB|
|CB|
2
=
|DA|
|CA|
2
2 lut 10:41
Eve:
BC
CD
ΔABC∼ΔACD⇒
=
, oblicz AD
AC
AD
AC
CD
ΔABC∼ΔCDB⇒
=
oblicz BD
BC
BD
DB
wstaw do
DA
2 lut 11:00
dowód:
Dziękuję : )
2 lut 11:07
Eve:
nmzc
2 lut 11:14