liczby zespolone
Aga: Potrzebuję rozwiązań zadań z tłumaczeniami. Proszę o pomoc

a) (−3 +3√3i)
6
Rozwiąż równanie:
z
2+3z+3
Przedstaw na płaszczyźnie zespolonej zbiór liczb spełniających warunki:
(1+√3i/i−3)
6
Proszę o szybką pomoc, zadania są na jutro, mimo prób tych akurat nie udało mi się rozwiązać.
2 lut 01:29
kyrtap: tylko że te zadania są elementarnymi , więc myślę że wcale żadnych nie rozwiązałaś
2 lut 01:32
Aga: Mam z nimi problem. Reszta przy pomocy zeszytu została rozwiązana. Czy mógłbyś mi pomóc?
2 lut 01:33
kyrtap: rozumiem że chodzi CI o równanie z2 +3z +3 = 0 ?
2 lut 01:35
Aga: Tak dokładnie. I w zadaniu trzecim zaszła pomyłka co do treści.
Pytanie brzmiało : przedstaw liczbę w postaci algebraicznej
2 lut 01:36
kyrtap: to zapisz jakoś bardziej przystępnie te trzecie a ja zrobię to równanie
2 lut 01:37
kyrtap: z
2 + 3z + 3 = 0
liczę Δ
Δ = 9 − 4 * 3 = −3,
√Δ =
√−3 =
√3i
Pierwiastki
2 lut 01:40
Aga: Przedstaw liczbę w postaci algebraicznej:
(1+√3i / i−3)6
2 lut 01:41
kyrtap: nie mam na resztę sił
w 1 zadaniu musisz skorzystać ze wzoru de'Moivrea
2 lut 01:42
kyrtap: 3 tak samo
2 lut 01:44
Aga: Cóż, w takim razie dziękuję za pomoc.

Może ktoś jeszcze ma pomysł?
2 lut 01:45
ICSP: 1. Wzór d'Movire'a
3. Nadal nie widzę porządnego zapisu.
2 lut 01:50
Aga: O co chodzi z zapisem? Nie wiem jak to inaczej zapisać na forum..
2 lut 01:59
Aga: O co chodzi z zapisem? Nie wiem jak to inaczej zapisać na forum..
2 lut 01:59
2 lut 02:01
2 lut 02:06
Aga: czy teraz lepiej?
2 lut 02:08
ICSP: z = −3 + 3
√3i , (a = −3 . b = 3
√3)
|z| =
√a2 + b2 =
√9 + 27 = 6
| | 2 | | 2 | |
z = 6(cos( |
| π) + isin( |
| π)) |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 * 6 | | 2 * 6 | |
z6 = 66(cos( |
| π) + i sin( |
| π)) = 66 = ... |
| | 3 | | 3 | |
2 lut 02:09
ICSP: cały ułamek jest podniesiony do potęgi 6 ?
2 lut 02:10
Aga: Dziękuję Ci bardzo serdecznie!
2 lut 02:10
Aga: tak, cały ułamek
2 lut 02:11
Aga: Czy pomógłbyś mi jeszcze z tym pierwszym. Nie wiem jak mam się za to wziąć.
2 lut 02:13
Aga: Czy pomógłbyś mi jeszcze z tym pierwszym. Nie wiem jak mam się za to wziąć.
2 lut 02:15
ICSP: Pierwsze masz już gotowe, a trzecie jest paskudne.
2 lut 02:19
Aga: Czyli nie dasz rady mi pomóc w tym 3?
Cóż, dziękuję za tyle ile zrobiłeś
2 lut 02:23
Aga: Czyli nie dasz rady mi pomóc w tym 3?
Cóż, dziękuję za tyle ile zrobiłeś
2 lut 02:23
ICSP: Licznik możesz policzyć z wyżej podanego wzoru, a mianownik niestety musisz policzyć na
piechotę.
2 lut 02:24
Aga: Tylko jak go policzyć?
2 lut 02:27
ICSP: Tak samo jak wyżej
2 lut 02:27
Aga: | | 2 | |
Mógłbyś mi powiedzieć tylko skąd jest φ= |
| π? |
| | 3 | |
2 lut 02:34
Aga: | | 2 | |
Mógłbyś mi powiedzieć tylko skąd jest φ= |
| π? |
| | 3 | |
2 lut 02:34
2 lut 02:35
Aga: czyli w tym 3 mam:
z1=1+√3i (a=1, b=√3)
IzI=
√12+(√3)2=
√4=2
sinφ=√3
Dobrze rozumiem?
2 lut 02:40
Aga: czyli w tym 3 mam:
z1=1+√3i (a=1, b=√3)
IzI=
√12+(√3)2=
√4=2
sinφ=√3
Dobrze rozumiem?
2 lut 02:40
ICSP: sinφ źle
2 lut 02:43
Aga: Dlaczego?
2 lut 02:44
ICSP: Pomyśl
2 lut 02:45
ICSP: Czy w mianowniku na pewno jest i − 3 a nie i − √3 ?
2 lut 02:52