Podaj przybliżoną wartość wyrażenia ln(cos50)
Bobo: Witam. Mam problem z policzeniem przybliżonej wartości funkcji:
ln(cos50).
Przybliżoną wartość cosinusa 50 stopni potrafię wyliczyć, ale jak się wylicza wartości funkcji
złożonych? Prosiłbym o klarowne wytłumaczenie.
2 lut 01:23
kyrtap: znasz wzór różniczki funkcji?
2 lut 01:33
Bobo: Chyba nie
2 lut 17:35
Bobo: Znaczy wzór f(X0+ΔX)≈f(Xo)+f'(Xo)*ΔX to znam ale nie wiem jak go tutaj zastosować ponieważ mam
funkcję złożoną.
2 lut 17:38
john2: Może tak:
ln(cos50
o) = ln[cos(45
o + 5
o)]
| | π | | π | |
x0 = 450 = |
| Δx = 5o = |
| |
| | 4 | | 36 | |
f(x) = ln(cosx)
| | π | | √2 | |
f(x0) = ln(cos |
| )= ln( |
| ) |
| | 4 | | 2 | |
f'(x) = −tgx
i chyba mamy wszystko do wzoru
2 lut 18:02
Bobo: Dzięki, pozdrawiam.
2 lut 19:49