całka nieoznaczona
radox191: ∫ 11+4x2 metodą podstawienia ;x
ja robiłem, że 1+4x2=t
8xdx=dt
ale dalej nie wiem, prosze o pomoc
1 lut 23:10
Dawid: a co jest w liczniku?
1 lut 23:12
radox191: w liczniku 1
1 lut 23:14
1 lut 23:15
radox191: ojaaa fakt 4x
2 to (2x)
2 dziękuje
1 lut 23:20
Dawid: albo można wyciągnąć 1/4 przed całkę i skorzystać z wzoru bez podstawiania
1 lut 23:21
Mila:
1 lut 23:21
radox191: no a jak mam
to teraz za co podstawic? raczej za cały pierwiastek nie ehh
1 lut 23:46
Mila:
[x=3t, dx=3dt]
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| *3dt=∫ |
| dt i wzór |
| | √9−9t | | √1−t2 | |
1 lut 23:50
radox191: nie wpadłbym na taki pomysł

ale dzieki po raz drugi !
1 lut 23:52