określ stopień wielomianu
taadnaa: Określ stopień wielomianu u+w w zalęzności od parametrów a i b.
a) u(x)= ax3+x2−6, w(x)=bx5+7x3+x+2
b) u(x)= ax7+3x2+4, w(x)=3x7−bx2−5x+6
c) u(x)= (a+1)x4−bx3+2x2+1, w(x)=(−1−b)x4−4x3−2x2+9x
1 lut 21:55
Janek191:
a)
. b ≠ 0 to st( u(x) + w(x)) = 5
1 lut 22:02
Janek191:
b) a ≠ − 3 to st( u(x) + w(x) ) = 7
a = − 3 i b ≠ 3 to st( u(x) + w(x)) = 2
a= − 3 i b = 3 to st( u(x) + w(x) ) = 1
1 lut 22:05
taadnaa: a dlaczego tak
1 lut 22:06
Janek191:
Dodaj sobie , to zobaczysz
1 lut 22:09
taadnaa: wytłumacz mi bo dalej nie rozumiem
1 lut 22:10
Janek191:
a) u(x) + w(x) = b x5 + ( a + 7) x3 + x2 + x − 4
Jeżeli b ≠ 0 to mamy b x5 ≠ 0 i st sumy = 5 ( mamy b x5 )
Jeżeli b = 0 , to 0 x5 = 0
i wtedy, gdy a ≠ − 7 mamy ( a + 7) ≠ 0 i st sumy = 3 ( mamy ( a + 7) x3 )
Jeżeli b = 0 i a = − 7 , to mamy u(x) + w(x) = x2 + x − 4 i st (sumy ) = 2
( bo x2)
1 lut 22:17
Saizou: bo deg(u+w)=deg(u)+deg(w) a stopnien wielomianu okresla nam najwieksza potega przy zmiennej o
ile wspolczynnik przy niej jest niezerowy
1 lut 22:18