Takie tam trudne
johnyfreshness: Hej to znowu ja.
| | 1 | |
( |
| )log20,5sinx + (sinx)log0,5sinx = 1 |
| | 2 | |
to są logarytmy od podstawie 0,5 i liczbie logarytmowanej sinx
| | 1 | |
Domyślam się że muszę wprowadzić zmienną pomocniczą za ( |
| )log20,5sinx |
| | 2 | |
ale nie wiem jak uporać się z tym sinusem
1 lut 21:49
Tadeusz:
sinx>0
sin
2x+(sinx)
1/logsinx0,5=1
dalej poradzisz −
1 lut 21:55
johnyfreshness: Poradziłem sobie po swojemu. Mimo wszystko dzięki za pomoc !

Ja tak to ugryzłem
log
0,5sinx=t
więc
podstawiłem obie tożsamości do równanie i wyszło t
2=1
potem t podstawiłem do drugiej tożsamości i mam wynik
1 lut 22:26
Tadeusz:
...to słabo sobie poradziłeś
1 lut 22:40