.
ANONIM: W pudełku znajduje się 10 kul białych i 8 kul czarnych. Losujemy 3 kule. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzen:
A− wylosowano 2 kule czarne
B− wylosowano co najmniej 2 kule czarne
23 lis 18:29
Eta:
Pomagam
23 lis 18:56
Eta:

łączna liczba kul w pudełku 18 w tym 10 kul białych i 8 kul czarnych
| | | | 18! | | 15!*16*17*18 | |
IΩI= | = |
| = |
| =......... skróć i dokończ
|
| | | 3!*15! | | 15!*6 | |
A −− wylosowano dwie kule czarne
| | IAI | |
P(A) = |
| =.........
|
| | IΩI | |
B −−− wylosowano co najmniej dwie kule czarne
czyli 2 czarne i jedna biała lub 3 czarne i zero białych
| | IBI | |
P(B) = |
| =........ dokończ to już proste rachunki  |
| | IΩI | |
23 lis 19:05
ANONIM: dzięki
23 lis 19:07
Eta:
23 lis 19:07
ANONIM: I tutaj trzeba wkorzystać kombinacje tak?
23 lis 19:11
Eta: Tak
23 lis 19:15
ANONIM: Jezeli kombinacje to działanie Ω nie bedzie tak wyglądac bo wzór jest : C= n! : k! (n−k) !
23 lis 19:17
ANONIM: wszystko sie zgadza... dziękuje i przepraszam
23 lis 19:21
ANONIM: wszystko sie zgadza... dziękuje i przepraszam
23 lis 19:21