określ dla jakich przedziałów funkcja jest rosnąca/ malejąca
xyz: a) f(x)= (1−x)/(2+x)
b) f(x)=3sin(2x)
c)f(x)=x2(4−x)
d)f(x)=4e2*x −3
e)f(x)= 2x3 −4x2−5x+9
1 lut 21:46
Janek191:
| 1 − x | |
a) f(x) = |
| ; x ≠ − 2 |
| 2 + x | |
| − 1*( 2 + x) − (1 − x)*1 | | − 2 − x − 1 + x | |
f '(x) = |
| = |
| = |
| ( 2 + x)2 | | ( 2 + x)2 | |
| −3 | |
= |
| < 0 dla x ∊ Df |
| (2+x)2 | |
Funkcja maleje w przedziałach : ( −
∞ ; − 2), ( − 2; +
∞ ).
1 lut 21:53
xyz: Dzięki a pozostałe wiesz jak zrobić
1 lut 22:27
Janek191:
Robimy tak samo jak a)
1 lut 22:31
xyz: c)sprawdzi to ktoś

?
f'(x)=4x
2−x
3=−3x
2+8x
f'(x)=x(−3x+8)
x=0 x=(2
23)
F.malejąca: (−
∞,0),((2
23,+
∞)
2 lut 19:42
Janek191:

Źle :
f(x) = 4 x
2 − x
3
więc
| 8 | |
f' (x) = 8 x − 3 x2 = x*( 8 − 3 x) = 0 ⇔ x = 0 lub x = |
| |
| 3 | |
| 2 | |
f' ( x) > 0 dla x ∊ ( 0 ; 2 |
| ) |
| 3 | |
| 2 | |
więc funkcja f rośnie w ( 0; 2 |
| ) |
| 3 | |
| 2 | |
a maleje w : ( − ∞ ; 0) , ( 2 |
| ; + ∞ ) |
| 3 | |
2 lut 19:56
xyz: dzięki
2 lut 20:11