oblicz pochodne funkcji
xyz: oblicz pochodne funkcji i sprowadź do najprostszej postaci:
a)f(x)=(x3+2x2−3x+1)/(x−1)
b)f(x)=tan (x2)+3(2x+1)
c)f(x)=2(x3−1)/(2x+7)
1 lut 21:36
Janek191:
Np. a)
| | ( 3 x2 + 4 x − 3)*( x −1) − (x3 + 2 x2 − 3 x + 1)*1 | |
f'(x) = |
| = |
| | ( x − 1)2 | |
| | 3 x3 + 4 x2 − 3 x − 3 x2 − 4 x + 3 − x3 − 2 x2 + 3 x − 1 | |
= |
| = |
| | ( x − 1)2 | |
| | 2 x3 − x2 − 4 x + 2 | |
= |
| |
| | ( x −1)2 | |
1 lut 22:36
xyz: c)będzie tak

?
f'(x)=(2*(x−4)−(2x+1)/(x−4)
2=(2x−8−2x−1)/(x−4)
2=−9/(x−4)
2
2 lut 19:31
2 lut 19:33
xyz: jak ci to wyszło
2 lut 19:47
xyz: f'(x)=2{x3−12x+7=2(x3−12x+7) *ln2*4x3+21x{2}+2(2x+7)2
2 lut 20:08