geometria
Kinia: Dobry wieczór

Na trapezie o wysokości 8 opisano okrąg. Ze środka okręgu widać ramię trapezu pod kątem o
mierze 60 stopni. Oblicz pole trapezu.
Nie mam pomysłu
1 lut 21:23
Eve:
1 lut 21:27
Kinia: Tyle mam

ale co teraz

Hm..
1 lut 21:28
Eve: to jest trójkąt równoramienny o kącie 600, czyli jaki to trójkąt?
1 lut 21:30
Kinia: Rownoboczny, ale co nam to daje?
1 lut 21:38
Tadeusz:
...to między podstawą i przekątną trapezu mam kąt

?
1 lut 21:45
Eta:

Trapez jest równoramienny
kąt BAC ma miarę 30
o ( dlaczego? odpowiedz sama
| | a+b | |
i |AE|= |
| = 8√3 i h=8 |
| | 2 | |
P= 8*8
√3= 64
√3 [j
2]
1 lut 21:47
Eta:
Przy okazji do takiej treści zadania
dodaję podpunkt
a)Wykaż ,że pole takiego trapezu jest równe polu trójkąta równobocznego
o boku długości przekątnej trapezu.
1 lut 21:50
Kinia: Ok, postaram sie zrobić

dziękuję za pomoc
1 lut 21:54
janek191:
25 sty 17:02