| ex − e−x | ||
limx→0 | ||
| sinx |
| ex − 1 − (e−x − 1) |
| ||||||||||||||
= | → | ||||||||||||||
| sinx |
|
| 1+1 | ||
=2 | ||
| 1 |
a mam jeszcze jedna granice
| lncosx | ||
limx→0 | . Pomoże ktoś? | |
| x2 |
| ln(cosx − 1 + 1) | cosx − 1 | ||
* | |||
| cosx − 1 | x2 |
| x | x | x | x | x | ||||||
cosx − 1 = cos2 | − sin2 | − sin2 | − cos2 | = − 2sin2 | ||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| ln(cosx − 1 + 1) |
| 1 | ||||||||||||
* (−2)* ( | )2 * | → | ||||||||||||
| cosx − 1 |
| 4 |
| 1 | 1 | |||
1 * (−2) * 1 * | = − | |||
| 4 | 2 |
| ln(x + 1) | sinx | |||
Korzystałem tu z granic | → 1 przy x → 0 oraz | → 1 | ||
| x | x |