kwadratowa
Dominika: zad.1. Prostokątny obraz wraz z ramą zajmuje na ścianie powierzchnię 3567 cm2, a obraz bez ramy
ma wymiary 82 cm x 36 cm. Oblicz, jaką szerokość ma rama tego obrazu.
1)a,b−−−−−wymiary obrazu z ramą
x−szerokość ramy
a−2x=82
b−2x=36
(82+2x)(36+2x)=35672952+236x+4x2−3567=04x2+236x−615=0Δ=65536Δ−−√=256x=−236+2
568=208=2,5lubx=−236−2568<0sprzeczne
Odp.Rama ma szerokość 2,5 cm
dlaczego w zadaniu do 82 dodajemy 2x i tak samo do 36 2x ,a nie sam x ?
1 lut 20:36
Eve:

może dlatego?
1 lut 20:38
Dominika: tow takim razei czemu p.do 36 nie dodajemy 2y,skoro rama jest protokatna?
1 lut 20:40
Eve: odległość obrazu od ramy w każdym miejscu jest taka sama
1 lut 20:43
Dominika: dzięki wielkie !
1 lut 20:44
Eve:
1 lut 20:49