trygeometria
Inna: Oblicz cosα + cosβ, wiedząc że sinα• sinβ = 2/5.
1 lut 20:36
Eta:
Napisz dokładną treść zadania! α , β −−− co to za kąty?
1 lut 20:44
Inna: Ooo..dany jest trójkąt prostokątny o kątach ostrych α i β.
1 lut 20:45
Eta:
I teraz możemy pogadać
1 lut 20:46
Inna: Więc od czego zacząć, niegdy nie byłam mocna z tych sin i cos..
1 lut 20:47
Eta:
W trójkącie prostokątnym
| | 2 | |
cosα= sinβ i cosβ= sinα to sinα*sinβ= cosα*cosβ= |
| |
| | 5 | |
i jedynka trygonometryczna sin
2α+cos
2α=1
| | 4 | | 9 | |
sin2α+sin2β=1 ⇒ (sinα+sinβ)2−2sinα*sinβ=1 ⇒ (sinα+sinβ)2=1+ |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 3 | | 3√5 | |
⇒sinα+sinβ= |
| =cosα+cosβ= |
| |
| | √5 | | 5 | |
1 lut 20:52
5-latek: Witaj

Pozdrawiam
Skad Ty
Eta wiesz ze taka musi byc tresc zadania ?
1 lut 20:52
Eta: Witaj "małolatku:
1 lut 21:02