równoległobok
nick : w równoległoboku o ob = 32 cm jeden bok jest 3x dłuższy od drugiego a kąt rozwarty = 120.
oblicz długości przekątnych i pole tego równoległoboku
1 lut 20:24
5-latek: Wzor na obwod rownolegloboku jaki jest ?
Ile wynosi kąt ostry tego rownilegloboku?
1 lut 20:30
5-latek: I co to oznacza 3x dluzszy ?
1 lut 20:31
nick : 2a + 2b
kat ostry 60
1 lut 20:32
nick : 3 razy dłuższy
1 lut 20:32
Eve: no to 2a+2b=32 i a=3b
oblicz a i b
1 lut 20:33
nick : to obliczyłam , nie wiem jak obliczyc przekątne
1 lut 20:34
Eve:

z zielonego i czerwonego
1 lut 20:36
Eta:

L= 8a=32 ⇒
a=4
|AB|=|DC|=12, AD|=|AC|=4, to |AE|=2 , h= 2
√3
P=..........
z tw. Pitagorasa w trójkącie EBD oblicz "e"=....
w każdym równoległoboku : f
2+e
2=2a
2+2b
2
to f
2= 2*|AB|
2+ 2*|BC|
2 −e
2 ⇒ f=.............
dokończ ..........
1 lut 20:40
Eta:
1 lut 20:41