trygonometria TRUDNE
Tuiteraz: Potrzebuję pomocy z zadankiem

Wyznaczyć wartość cos2α wiedząc że:
tg
2α − p*tgα +1 = 0
gdzie 0 < α <
π4 ; p > 2
dzięki i Pozdrawiam
1 lut 19:58
Tuiteraz: morzecie troche szybciej
1 lut 20:06
5-latek: Możemy jechać nad morze
1 lut 20:08
Tuiteraz: lol, ja nie napisałem 'morzecie troche szybciej' jest tu druga osoba z takim nickiem. TROLL
1 lut 20:11
Tuiteraz: dzięki trollu, teraz nikt nie pomoże
1 lut 20:18
Eve: policz Δ i tg
1 lut 20:19
Tuiteraz: dobra chyba policze delte i wogle niewiem czy to ok dzieki za pomoc...
zna ktos jakies inne forum matematyczne zadankowe gdzie ktos pomaga? pls
1 lut 20:31
Kacper:
Pomaga, czy rozwiązuje całe zadanie? Bo to dwie różne rzeczy.
1 lut 20:32
5-latek: www. zadane.pl (tam masz rozwiazanie podane na zlotej tacy
1 lut 20:33
Tuiteraz: to od czego jest to forum w kocu
1 lut 20:33
Tuiteraz: dzieki 5latek sprubuje tam
1 lut 20:33
Tuiteraz: Powyższe 3 posty to również troll
1 lut 20:35
Draghan:
1 lut 20:35
Tuiteraz: Ludziom się w baniach pierdoli, z nudów przeszkadzają na forach matematycznych...
1 lut 20:36
Tuiteraz: przepraszam za kolokwializm
1 lut 20:36
Eve: zastrzeż nicka
1 lut 20:40
Tuiteraz: wyszły mi 2 równania
i
co mam dalej zrobić ?
1 lut 20:40
johnyfreshness: To ja, autor posta. zmieniłem i zarezerwowałem nick
1 lut 20:44
johnyfreshness: Dwa posty wyżej, zamiast parametru p napisałem parametr c

sorki
1 lut 20:46
Eve: zaczekaj, myślę
1 lut 20:48
Tadeusz:
−(−) ....to +
1 lut 20:51
Eve: 1 tg odpada, bo α∊(0,π/4)
oblicz wartość tg dla 0 i π/4, znajdziesz p
1 lut 20:52
johnyfreshness: Ale ja mam wyznaczyć cos2α :s
1 lut 21:04
Tadeusz:
tg
2α−ptgα+1=0
| sin2α+cos2α | | psinα | |
| = |
| ⇒ 1=psinαcosα |
| cos2α | | cosα | |
1 lut 21:04
Eta:
1 lut 21:05
Eve: o matko, ale mnie zaćmiło
1 lut 21:07
johnyfreshness: nie do końca rozumiem w jaki sposób to wyszło
1 lut 21:10
Eve: | | sin | |
przenieś ptg na prawo, zamień tg na |
| i sprowadź z 1 do wspólnego mianownika |
| | cos | |
1 lut 21:12
johnyfreshness: Dziękuje wam wszystkim za pomoc!
1 lut 21:26
Eve: nmzc
1 lut 21:28