zbiór
Jacek: A jest zbiorem wszystkich liczb całkowitych x spełniających warunki:
|x−100|≤200 i |x+20|≥10
wyznacz liczbę elementów zbioru A.
1 lut 19:57
Eve:
x−100≤200
x−100≤200
i
x+20≥10
x+20≤10
1 lut 20:05
5-latek: Rozwiaz obydwie te nierownosci i wyznacz czesc wspolna i odczytaj z osi liczbowej rozwiazanie
1 lut 20:06
Eve: oczywiście minusy po prawych stronach drugich nierówności
1 lut 20:06
Jacek: dobra, tylko nie wiem jak wybrać z tego część wspólną skoro po prawej stronie będzie x≥−10 lub
x≤−30
jakby było i to spoko
1 lut 20:14
5-latek:

Pierwsza nierownosc
x−100<=200 to x<=300
x−100>=−200 to x>=−100
Druga nierownosc
x+20>=10 to x>=−10
x+20<=−10 to x<=−30 idzisz gdzie sie pokrywaja rozwiazania (wiec policz liczbe elememntow
zboru A pamietaj ze maja to byc liczy calkowite
1 lut 21:07
5-latek: Tam ma byc na osi oczywiscie −10 a nie 10
1 lut 21:08
Eta:
B= |x−100|≤200 ⇔ x∊<−100, 300>
i
C=|x+20|≥10⇔ x∊(−
∞, −30> U < −10,
∞)
A= B∩C=<−100, −30> U <−10, 300>
1 lut 21:19
5-latek:
1 lut 21:22
Eta:
Nie mam co robić

więc rysuję ( bo bardzo lubię rysować
1 lut 21:24
Pudel: Ostatnie szlify przedmaturalne 😂 😂 Powiedzcie jak to sie liczy te elementy ze zbioru (nigdy
tego nie umiałem).
Jak na moje to jest 70 + 290 elementów, ale w odpowiedziach 382
1 maj 10:49
iteRacj@:
B=<−100, −30> C=<−10, 300>
|B|=71 |C|=311
1 maj 11:09
Pudel: domyślam się że tak, ale jak to się liczy skoro od −30 do −100 brakuje 70 ? i adekwatnie w
zbiorze |C|
1 maj 11:39
iteRacj@:
Spróbuj odpowiedzieć na pytanie, ile jest całkowitych liczb trzycyfrowych.
Największa to 999, najmniejsza 100.
Żeby obliczyć, ile ich jest należy np. od wszystkich liczb naturalnych dodatnich mniejszych lub
równych 999 odjąć te, które nie są trzycyfrowe.
Czyli od 999 odejmujesz 99, nie odejmujesz 100, bo zabrał(−a)byś ze zbioru trzycyfrowych jedną
liczbę i policzył/−abyś o jedną za mało!
Dlatego pomiędzy np. w zbiorze <30,100> nie ma trzydziestu liczb całkowitych ale 100−29
(odejmujesz to co nie należy już do zbioru) czyli 31
1 maj 11:49
Pudel: Pięknie wytłumaczone dzięki wielkie
1 maj 11:52