kąt
Ania:

Punkt O jest środkiem okręgu. Jaką miarę ma kąt alfa? (Między styczną a bokiem trójkąta jest
35°).
1 lut 19:43
Eve:

?
1 lut 19:48
Ania: Tak, tam jest 35°.
1 lut 19:51
Eve: no to oblicz trzeci kąt

dałam ci wskazówkę
1 lut 19:51
Eta:
α=2*35o=......
1 lut 19:52
Ania: Ale skąd wiesz że alfa jest 2•35°?
1 lut 19:53
Eta:
β=35o −−−to miara kąta dopisanego= miara kąta wpisanego opartego na tym samym
łuku co kąt środkowy
zatem α= 2β
1 lut 19:54
Ania: Dzięki

. nie wiedziałam o tym.
1 lut 19:56
Eve: no np w gimnazjum tego nie ma
1 lut 19:58
Eta:
1 lut 19:59
Eve: warto tę własność wprowadzić
1 lut 20:00
Ania: Gimnazjum to ja już mam dawno za sobą i też nie wiedzałam... Chyba
czas na wielką powtórkę!
1 lut 20:01
Eta:
1 lut 20:04