Rówanie trygonometryczne
Kam: sin 4x − cos 6x = cos 2x
Próbowałem z Sumy i różnic funkcji trygonometrycznych ale to nie doprowadziło do rozwiązania
zadania. Zatrzymałem się na:
− 2cos 4x * cos 2x − sin 4x = 0
Byłbym wdzięczny za wskazówki.
1 lut 19:39
irena_1:
sin4x−cos6x=cos2x
2sin2x cos2x=cos6x+cos2x
2sin2x cos2x=2cos4x cos2x
sin2x cos2x−cos4x cos2x=0
cos2x(sin2x−cos4x)=0
cos2x=0
lub
sin2x−(1−2sin
22x)=0
2sin
22x+sin2x−1=0
Δ1+8=9
| | −1−3 | | −1+3 | | 1 | |
sin2x= |
| =−1 lub sin2x= |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 3 | | π | | 5 | |
2x= |
| π+2kπ lub 2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| π+2kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 3 | | π | | 5 | |
x= |
| π+kπ lub x= |
| +kπ lub x= |
| π+kπ |
| | 4 | | 12 | | 12 | |
| | π | | π | | π | | 5 | |
x= |
| +k* |
| lub x= |
| +kπ lub x= |
| π+kπ |
| | 4 | | 2 | | 12 | | 12 | |
1 lut 20:20
Kam: Dzięki za pomoc.
1 lut 20:36