Ekstremum czy punkt przegięcia
john2: Ekstremum czy punkt przegięcia?
Badam przebieg zmienności funkcji y = x
2|x − 1|
Przy badaniu monotoniczności wychodzi, że funkcja między innymi maleje w przedziale
| | 2 | |
( |
| , 1) oraz rośnie w przedziale (1, +∞). Pierwsza pochodna zmienia znak w x = 1. |
| | 3 | |
Zbadałem ciągłość w punkcie x = 1, co potwierdza istnienie ekstremum (minimum).
Ale przy badaniu wklęsłości i wypukłości okazało się, że druga pochodna również zmienia znak w
punkcie x = 1.
Wiadomo, że nie może być jednocześnie ekstremum i punktu przegięcia w tym samym punkcie.
Więc zatem jak stwierdzić, co tam jest?
Dodam, że punkt x = 1 nie jest wynikiem równań y' = 0 ani y'' = 0.