Procent składny, kapitał etc.
oskar: Wpłacono 4000zł na 3−letnią lokatę bankową o oprocentowaniu zmiennym ustalanym na początku
każdego roku. Po każdym roku oszczędzania dopisywane są odsetki i pobierany podatek wynoszący
20% kwoty odsetek, przy czym obie te kwoty są zaokrąglane do 1gr. W pierwszym roku
oprocentowanie wynosiło 7,5% a w drugim 5%. Jakie oprocentowanie obowiązywało w trzecim roku,
jeśli wiadomo, że po 3 latach bank wypłacił 4621,26 zł?
Mieszają mi się te wzory z lokatami, mógłby ktoś pomóc?
1 lut 18:50
pigor: ..., z warunków zadania mam np. takie równanie :
4000(1+80%*7,5%)(1+80%*5%)(1+80%*x%)= 4621,26 ⇔
⇔ 4000(1+0,06))(1+0,04)(1+0,8x%)= 4621,26 ⇔
⇔ 4000*1,06*1,04(1+0,8x%)= 4621,26 ⇔ 4409,6(1+0,8x%)= 4621,26 ⇔
⇔ 1+0,8x%= 1,0480 ⇔ 0,8x%= 0,0480 ⇔ x%= 0,0599 ⇒ x%=6%.
1 lut 20:16
Eta: A gdzie
niebieski kolorek ?
1 lut 20:17
oskar: a możecie podać mi wzór jakiś fajny konkretny z którego mógłbym to policzyć sam? chciałbym to
imieć a nie tylko spisać

z góry dzięki
1 lut 21:13
pigor: ..
2 lut 00:46
oskar: no były zawsze jakieś wzory na takie zadania...
6 lut 20:38