równoliczność zbiorów
razor: wykazać że zbiory {3,6,9,...} i {10,100,1000,...} są równoliczne
jak to zrobić?
1 lut 18:15
zombi: Należy znaleźć bijekcję pomiędzy tymi dwoma zbiorami, np. taka
f: {3,6,9...} → {10,100,1000,...}
f(x) = 10x/3
Pozostaje pokazać, że jest "na" i 1−1.
1 lut 18:17
zombi: Równoliczność pokazuje się poprzez znalezienie funkcji, która tą równoliczność ustala. Tzn. że
możemy łączyć w pary elementy z jednego zbioru z elementami z drugiego zbioru i nie
pozostanie, żaden niesparowany element. Wtedy mamy pewność, że są równoliczne.
1 lut 18:18
razor: że jest iniekcją to łatwo pokazać a jak pokazać że jest suriekcją?
1 lut 18:22
zombi: Bierzemy dowolny y∊{10,100,1000,...}
Mamy pokazać, że dla dowolnie wybranego y, znajdziemy taki x, że f(x) = y i x∊{3,6,9,...}
| | x | |
czyli f(x) = y ⇔ 10x/3 = y / log ⇔ |
| = logy ⇔ x = 3logy, pytanie czy taki |
| | 3 | |
x∊{3,6,9,...} ?
Ano należy, gdyż y jest postaci 10
k, gdzie k∊ℕ
+, czyli x = 3logy = 3log10
k = 3k, gdzie
k∊ℕ
+.
Więc wszystko się zgadza.
1 lut 18:29
razor: dzięki, przeanalizuję i postaram się zrozumieć
1 lut 18:30
zombi: Ew. można zrobić to w ten sposób, że pokazujemy iż zbiór
{3,6,9,...} ~ ℕ+ i zbiór {10,100,1000,...} ~ ℕ+
Wtedy na mocy tw. (Cantora?), że jeśli
A~C i B~C to A~B. Mamy naszą odpowiedź. Ale z drugiej strony, żeby pokazać ww. równoliczności
również trzeba wskazać bijekcje ustalające równoliczność.
1 lut 18:32