2
Foxal: wykaz ze liczba
2+22+23+...+221 jest podzielna przez 7.
1 lut 17:42
Foxal:
Dobra mam to
1(2+22+23)+23(2+22+23)+...+218(2+22+23)=14(1+23+..+218)
teraz jak sformulowac odpowiedz? tzn:Iloczyn tych dwoch liczb jest podzielny przez 7 poniewaz
14 jest podzielne przez 7?
1 lut 17:58
Eve: a zapisz po prostu 14 jako 7*2 i wtedy "widać" podzielność
1 lut 18:01
Foxal: jasne ze widac, tylko ze ja oprocz matematyki ucze sie klucza cke. W zadaniu na podstawie i
rozszerzeniu 1 punkt dostaje sie za sama odpowiedz.
1 lut 18:04
Eve: to zacznij zadanie od tego, że jesli to ma być podzielne przez 7, to ta liczba = 7*k, k∊C
wtedy na końcu zapis 7*2*......=7*k, k∊C
1 lut 18:06
Foxal: 7*2 razy reszta wyrazenia i te 2 obok siodemki mozna potraktowac jako k?
W sumie nie chodzilo mi o to bo tamten zapis 7*2(1+23+218) moze byc. Wiec odp: Kazda liczba
calkowita pomnozona przez siedem jest podzielna przez siedem.To pasuje wiec na tym skoncze.
Dzieki na naprowadzenie.
1 lut 18:14
Eve: no przecież jest to liczba całkowita, więc można, tak się uczy dzieci w gimnazjum
1 lut 18:18