wykres funkcji, odleglosc od punktu
Maturzystax: | | 1 | |
Na wykresie funkcji określonej wzorem y= |
| x3 wyznacz taki punkt P o odciętej dodatniej, |
| | 2 | |
| | 3 | |
którego odległość od punktu A(4, − |
| ) jest najmniejsza. |
| | 2 | |
Dane:
x>0
co dalej? obliczyć odległość |PA|? wychodzą mi wtedy x w potędze 5 i nie jestem w stanie dalej
tego policzyć. Pochodna drugiego rzędu? co dalej?
proszę o poradę/pomoc w rozwiązaniu.
1 lut 17:30
Maturzystax: ^
1 lut 17:51
1 lut 17:51
Maturzystax: ale w jaki sposób to obliczyć
1 lut 17:55
Eta:
P(x, 0,5x
3)
| | x3+3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
f(x)=|PA|2=(x−4)2+( |
| )2= |
| x6+ |
| x3+x2−8x+17 |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
f
'(x)= .................. i f
'(x)=0
3x
5+9x
2+4x−16=0 , W(1)=0 to x=1 jest rozwiązaniem tego równania
podziel Hornerem ( 3x
5+9x
2+4x−16) : (x−1)
otrzymasz rozkład na czynniki
(x−1)(3x
4+3x
3+3x
2+12x+16)=0
jedynym rozwiązaniem w zb. R jest x=1
dokończ.......
to Odp: P(1, f(1))=........
1 lut 17:55
Eta:
Myślę ,że
Maturzystax=
geometrykz 
Dobrze myślę?
1 lut 17:58
Maturzystax: widzę swój błąd; źle podniosłem do kwadratu drugi nawias

za chwilę rozwiążę dalej, tylko zacznę wszystko od nowa.
1 lut 17:59
Maturzystax: tak, Eto, piszę z innego konta użytkownika na komputerze, zrobiłem sobie nowe, gdzie nic mnie
nie rozprasza, mam tylko materiały do matury, żadnych facebooków i innych pierdół, dlatego mój
nick nie był zapisany i tak wpisałem sobie Maturzystax
1 lut 18:01
Maturzystax: | | 1 | | 1 | |
Odp: P(1, f(1)) = P(1, |
| *13)= P(1, |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
1 lut 18:05
Eta:
ok
Powodzenia w następnych zadaniach
1 lut 18:07
Maturzystax: dziękuję, na razie kończę z geometrią, robię właśnie ostatnie zadanie, jeszcze do niej wrócę
niedługo ze zbioru kiełbasy, teraz to się nazwę kombinatorx albo stereometorx
1 lut 18:16
Maturzystax: w sensie z geometrią analityczną, bo stereomeria to również geometria
1 lut 18:16