Pole podstawy walca.
World: Pole powierzchni całkowitej walca jest równe 40π cm2, a jego wysokość ma 10 cm. Oblicz pole
koła będącego podstawą tego walca.
Udało mi się zrobić tyle, jednak dalej nie mam pomysłu jak rozwiązać zadanie.
Pc=40π
Pc= 2π*r2+2π*r*h
40π =2π*r2+2π*r*h |:π
40=2r2+2r*h
40=2r2+2r*10
40=2r2+10r
Próbowałem zrobić z tego równanie kwadratowe, jednak wtedy Δ=420.
1 lut 17:14
irena_1:
2r
2+20r=40
r
2+10r−20=0
Δ=100+80=180
√Δ=6
√5
| | −10−6√5 | | −10+6√5 | |
r= |
| <0 lub r= |
| =3√5−5 |
| | 2 | | 2 | |
r=3
√5−5
r
2=45+25−30
√5=70−30
√5
P
p=10(7−3
√5)π cm
2
1 lut 17:22