Ciągłość funkcji wielu zmiennych
Beata: | | df | | xy | |
Zbadać ciągłość funkcji |
| gdzie f(x)={ |
| dla (x, y) ≠(0,0) i 0 dla (x, |
| | dx | | √x2+y2 | |
y) = (0, 0)
| | df | |
Czy wyznaczenie |
| będzie po prostu wyliczeniem pochodnej po x? |
| | dx | |
czyli:
i sprawdzamy ciągłość, tak?
1 lut 16:42
Gray: Tak. Dla (x,y)≠(0,0).
1 lut 17:28
Beata: a dla (x,x) = (0,0)? równa się 0?
1 lut 17:59
Gray: Tak, ale to liczysz z definicji. No i teraz badasz ciągłość tego. Czy Beata studiuje
informatykę na AGH?
1 lut 18:01
Beata: tak, skąd wiedziałeś?
1 lut 18:07
Gray: Moją pasją jest matematyka, ale płacą mi służby specjalne
1 lut 18:09
Beata: albo pomagałeś już wielu zabłąkanym studentom tego pięknego kierunku
1 lut 18:16