matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dowodzenie
qw:
Wykaż że jeśli b nie równa się 0, d nie równa się 0, a nie równa się b, c nie równa się d, to:
a
c
a+b
c+d
=
wtedy i tylko wtedy gdy
=
b
d
a−b
c−d
z góry dziękuję za pomoc
1 lut 16:39
qw:
?
1 lut 16:46
133:
up
1 lut 17:05
Eta:
a≠b i c≠d i a,b,c,d≠0
a
c
to
=
⇒ ad=bc dodajemy i odejmujemy od obydwu stron +ac i −ac
b
d
stąd: ad+ac= bc+ac ⇒(*)
a(c+d)= c(a+b)
i ad−ac=bc−ac ⇒ −a(c−d)= −c(a−b) ⇒ (**)
a(c−d)= c(a−b)
dzieląc stronami (*) przez (**) otrzymasz tezę ........
1 lut 17:28
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick