wartość bezwzględna, uzasadnij
Agre: Uzasadnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y, gdzie x≠y, wyrażenie, ma stałą wartość.
|x−y| + |y−x|:
{9x
2−18xy+9y
2} − to jest mianownik, nie mogę z tego zrobić ułamka na forum, bo wszystko
się na siebie nakłada.
Przekształcam to tak:
|x−y|+|y−x||3x−3y|
I tutaj zauważam, że |x−y|=|y−x|
Czy mogę tutaj wprowadzić w takim razie zmienną? Np |x−y|=|y−x| = t
Wtedy:
|2c|3x−3y| Czy tutaj mogę wyciągnąć bez konsekwencji 3?
|2c3|x−y|
Wtedy na dole mam:
|2c3c=
|2|3
I tak uzasadniam, że wyrażenie ma stałą wartość.
Poproszę o rzucenie okiem, czy wszystko jest tutaj w porządku