matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak to zrobić?
Pomóżcie, proszę! :(:
POTĘGI O WYKŁADNIKACH RZECZYWISTYCH. Skorzystaj z takich wzorów, jak:
1
a
−n
=
dla a ≠ 0
a
n
a
1/n
=
n
√
a
dla a ≥ 0 a
k/n
=
n
√
a
k
dla a ≥ 0
1
a
−k/n
=
dla a > 0
n
√
a
k
Zapisz każde z podanych wyrażeń w postaci potęgi liczby 2. a) 32,
5
√
2
,
1
,
2
13
(
1
2
)
8
,
3
√
4
b)
1
,
64
1
,
7
√
8
4
3
√
4
,
6
√
2
,
4
√
2
32
4
√
4
.
5
√
16
Oblicz: a) 125
1/3
, 6
−2
,
3
(
)
−1
,
7
16
(
)
1/4
,
81
0,3
−3
, 1,21
1/2
b) 4
3/2
, 32
−1/5
, 25
1,5
64
(
)
−2/3
125
(0,0001)
0,75
(0,027)
−4/3
23 lis 18:04
Godzio:
nie mów że nie potrafisz tych wszystki przykładów napisze Ci po 3 z kazdego przykładu
5
√
2
=2
1
5
1
=2
−13
2
13
3
√
4
=2
2
3
125
1/3
=
3
√
125
=5
2
(U{16}{81)
1/4
=
3
1000
0,3
−3
=
=37,(037)
27
4
3/2
=
√
64
=8 25
1,5
=
√
25*25*25
=125
10
4
10000
0,027U
−4/3
=
=
3
4
81
23 lis 18:27