Trójkąt
Tup: Oblicz pole trójkąta EMN, wiedząc, że czworokąt ABCD jest prostokątem, w którym |AB| = 60 cm,
|BC| = 30 cm i trójkąt ABE jest równoboczny.
Sprawdzałem na internecie rozwiązanie, ale tam zupełnie inaczej niż ja zrobiłem. Policzyłem
wysokość dużego trójkąta, odjąłem od niej długość boku prostokąta otrzymując wysokość tego
małego, którego mam obliczyć. Ten mały też jest równoboczny (tak mi wyszło) więc z wysokości
obliczam bok (a) i podstawiam i wynik wychodzi jaki wychodzi...
http://i.imgur.com/rK56cNC.jpg
1 lut 15:44
Tadeusz:
| | a√3 | |
Jeśli |AB|=a to |EP|= |
| |
| | 2 | |
| a | | | | a√3 | | √3 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| |MN| | | | | a√3−a | | √3−1 | |
| | 90√3 | | 1 | | 4−2√3 | |
SΔEMN= |
| *( |
| )2=45√3* |
| = |
| | 2 | | k | | 3 | |
=15
√3(4−2
√3)=60
√3−90
1 lut 16:28
Tup: Co jest złego w moim sposobie?
1 lut 19:31
Mila:
Tup, masz błędy rachunkowe.
1) (a−b)
2=a
2−2ab+b
2
2) należy upraszczać , aby ułatwić obliczenia.
3) masz obliczony bok małego Δ i jego wysokość to pole licz z wzoru
| | 1 | |
P= |
| *a*h, unikniesz błędu w podnoszeniu do kwadratu. |
| | 2 | |
Licz jeszcze raz.
1 lut 23:09