Równania kwadratowe z wartością bezwzględną i parametrem
Paweł: Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru k
a) |x2−4|=k2+3
b) −x2+2|x|=k2−2
c) |12x2−2x+1|=2k−k2
d) 6x2−12|x|=k2+3k−4
1 lut 15:16
Paweł: up proszę o rozwiązanie w szczególności podpunktu c)
1 lut 15:36
Paweł: up
1 lut 16:44
Paweł: up
1 lut 17:36
1: jest wartość bezwzględna więc w c: prawa str równania powinna być większa/równa 0
i mamy k(2−k) większe równe 0
1 lut 17:47
Paweł: tak, ale mam podać dla jakich wartości k równanie ma 0,2,3 lub 4 rozwiązania
1 lut 17:49
ICSP:

Wszystko zależy od tego jak narysujesz wykres. Z niego widać, od razu. że jeżeli :
Równanie posiada dwa pierwiastki jeśli k
2 + 3 > 4
Równanie posiada trzy pierwiastki jeśli k
2 + 3 = 4
Równanie posiada cztery pierwiastki jeśli k
2 + 3 ≥ 3 ∧ k
2 + 3 < 4
Ponieważ zbiorem wartości k
2 + 3 względem k jest przedział [3 , +
∞) wartości
które są mniejsze od 3 nie rozpatruje.
Wszystkie inne przykłady robisz analogicznie. Jedyny problem w narysowaniu wykresu.
1 lut 17:55
Paweł: a skąd się wzięło "zbiorem wartości k2 + 3 względem k jest przedział [3 , + ∞)" ? Proszę o
wyjaśnienie
1 lut 18:16
Paweł: up
1 lut 18:41
Paweł: up
1 lut 19:45
Paweł: up
1 lut 21:51
ICSP: Nie wiesz jak się wyznacza zbiór wartości funkcji kwadratowej ?
1 lut 21:52
Paweł: wiem

wszystko jasne, dziękuję bardzo za pomoc
2 lut 18:13