granica ciągu
John: Obliczyć granicę ciągu
limn→∞(√n2+2n+3−n+1)
1 lut 15:14
Paweł: limn→∞(√n2(1+2n+3n2−n+1) = limn→∞(n−n+1) = 1
1 lut 15:24
John: No niestety ale powinno wyjść 2
1 lut 16:41
ICSP: Paweł powypisywał głupoty.
| | n2 + 2n − 3 − n2 + 2n − 1 | |
= lim |
| = |
| | √n2 + 2n + 3 + n − 1 | |
| | 4n − 4 | |
= lim |
| = |
| | n(√ 1 + 2/n + 3/n2 + 1 − 1/n) | |
| | 4 − 4/n | | 4 − 0 | | 4 | |
= lim |
| = |
| = |
| = 2 |
| | √ 1 + 2/n + 3/n2 + 1 − 1/n | | √1 + 0 + 0 + 1 − 0 | | 2 | |
1 lut 16:48
Paweł: masz rację, przepraszam za tak głupi błąd
1 lut 17:41