funkcje kwadratowe-pomocy
Lilka: 1] x2−2x+2=0
2] 7x−4x2−4=0
3] 3x2−11x−20=0
4] 6x2+49=0
5] 8x−2√2x2=0
Trezba obliczyc del;te i X1 i x2. mi niewychodzi,prosze o pomoc.
23 lis 18:04
Godzio: zrobie dla przykładu 1,3,5

1)
Δ=4−8=−4 nie ma rozwiązania bo Δ<0
3)
Δ=121+240=361
√Δ=19
5)
Δ=64
√Δ=8
| | −8+8 | |
x2= |
| =0  popróbuj reszte sama masz wszystko dane tylko do wzorów podstawić |
| | −2√2 | |
23 lis 18:16
marektg: x2 − 2x +2 = 0
a=1 b=−2 c=2
Δ=b2 − 4ac
Δ=(−2)2 − 4*1*2
Δ= 4−8
Δ = −4
Δ<0 równanie nie ma miejsc zerowych
7x − 4x2 − 4=0
−4x2 + 7x − 4 = 0
Δ=72 − 4* (−4)*(−4)
Δ=49 − 64
Δ = −15
Δ<0 równanie nie ma miejsc zerowych
3x2 − 11x −20 = 0
Δ = (−11)2 − 4*3*(−20)
Δ= 121 + 240
Δ = 361
√Δ = 19
23 lis 18:22
Lilka: A w 5 przykladzie nie powinno byc w x
1 dzielone prze 16

skad sie wziol ten pierwiastek na
dole

?
23 lis 19:22