całkowanie przez podstawianie
Robert: Proszę o pomoc całeczka
1 lut 14:51
J:
t = √x
1 lut 14:54
1 lut 14:55
1 lut 14:57
J:
.. i dalej ... = 2∫sin2tdt ...
1 lut 15:03
Robert: coś mi tu nie gra, nie rozumiem
1 lut 15:06
J:
| | dx | |
czego , za |
| podstawiasz: 2dt , z √x podstawiasz: t |
| | √x | |
1 lut 15:07
Robert: to wychodzi sin(2t)*2dt
1 lut 15:10
J:
no i 2 przed całkę ... = 2∫sin(2t)dt ... i znowu podstawienie: 2t = u 2dt = du ...
1 lut 15:13
Robert: a nie juz wzór i 2(−cos(2√x)) +C
1 lut 15:15
J:
| | 1 | |
= 2 |
| ∫sinudu = − cosu = − cos(2t) = − cos(2√2) + C |
| | 2 | |
1 lut 15:18
Robert: tego nie robiłem zeby dwa razy podstawiać ale masz rację

dziękuje
1 lut 15:23