granica
Milena: jak zabrać się za obliczanie takiej granicy funkcji
| | lnx | |
lim(x−>nieskonczonosci) |
| |
| | (x(x−2 | |
co zrobić z tym ln x?
1 lut 14:38
john2: | | lnx | |
jeśli to |
| to możesz skorzystać z reguły de l'Hospitala |
| | x(x−2) | |
1 lut 16:37
Milka: nie miałam jeszcze pochodnych, więc odpada
1 lut 17:22
john2: | | ln(1 − 1 + x) | |
limx−>∞ |
| = |
| | x2 − 2x | |
| | | ln(1 − 1 + x) | |
| * (−1 + x) | | −1 + x | |
| |
= limx−>∞ |
| = |
| | x2 − 2x | |
| | ln(1 − 1 + x) | | −1 + x | |
= limx−>∞ |
| * |
| = |
| | −1 + x | | x2 − 2x | |
| | ln(1 − 1 + x) | | | |
= limx−>∞ |
| * |
| = |
| | −1 + x | | | |
| | ln(1 − 1 + x) | | | |
= limx−>∞ |
| * |
| = [ 1 * 0] = 0 |
| | −1 + x | | | |
1 lut 17:43
john2: WYCOFUJĘ TO
Skorzystałem ze wzoru, który tutaj nie znajdzie zastosowania, Sorry. Nie mam pomysłu.
1 lut 19:13