matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trudna granica
icc:
Obliczyć granice:
x
x
−1
lim
x*lnx
x→0
+
1 lut 14:27
J:
reguła de l'Hospitala...
1 lut 14:28
icc:
(0
0
−1) / 0*(−inf) nie widze tutaj za bardzo de l'hospitala
1 lut 14:35
john2:
Może
tak:
x
x
− 1
lim
x−>0
+
=
xlnx
e
lnx
x
− 1
= lim
x−>0
+
=
xlnx
e
xlnx
− 1
= lim
x−>0
+
= ...
xlnx
lnx
lim
x−>0
+
xlnx = lim
x−>0
+
=
H
1
x
1
x
lim
x−>0
+
= lim
x−>0
+
−x = 0
−1
x
2
e
xlnx
− 1
... = lim
x−>0
+
= 1
xlnx
1 lut 17:20